Lactatele fără grăsimi, sucurile light sau cafeaua fără cofeină sunt promovate ca fiind mai sănătoase. Reclama nu e insă intotdeauna adevărată, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Iată ce pericole se ascund în produsele pe ale căror etichete stă scris “0%”.
Băuturile light dau poftă de mâncare
Cu un conţinut mic de zahăr, sucurile light ar trebui să ne ajute să slăbim. În realitate, pentru a compensa nevoia de dulce, cei care consumă constant aceste licori mănâncă mai mult. “Dacă îi dai sucuri fără zahăr, organismul cere, în schimb, grăsimi şi proteine în exces”, ne-a explicat nutriţionistul. În plus, dr. Mencinicopschi spune că zaharina şi aspartamul, înlocuitorii zahărului din băuturile light, au efect cancerigen.
Cafeaua decofeinizată conţine cofeină!
Nu există cafea complet decofeinizată, potrivit prof. dr. Mencinicopschi: “Cafeaua decofeinizată are un conţinut mic de cofeină, care poate fi nociv pentru cei cu afecţiuni cardiace. Aceştia consumă mai multe căni de cafea decofeinizată pe zi, crezând că nu sunt afectaţi, dar boala se poate agrava”. El recomandă zilnic o singură ceaşcă de cafea preparată la filtru sau la expresor, pentru că “zaţul celei de la ibric creşte colesterolul”.
Pâinea de regim... îngraşă
Produsele de patiserie fără gluten, recomandate celor care ţin regim, de fapt îngraşă. “Nu glutenul duce la acumularea de kilograme, ci amestecul de carbohidraţi şi amidon. Acestea se regăsesc şi în alte produse de regim, cum ar biscuiţii sau pastele”, ne-a spus prof. dr. Mencinicopschi.
Berea fără alcool are mai multe calorii
La prepararea berii fără alcool, reţeta trebuie adaptată, iar la multe produse acest lucru înseamnă mai multe calorii. În medie, cu 75% mai multe decât în cazul berii tradiţionale. În plus, pentru că are totuşi un conţinut de până la 0,1% alcool, acest tip de bere este un pericol pentru alcoolici, cărora, în loc să le potolească viciul, li-l stârneşte.
Lactatele degresate scad fertilitatea
Lactatele degresate sunt preferatele persoanelor care vor să slăbească. Însă ce nu ştiu acestea este că grăsimile din lactate nu le pun în pericol silueta. “Grăsimile din lapte se metabolizează diferit, nu se depun uşor.
Ele sunt folosite pentru asimilarea vitaminelor liposolubile A, D, E şi K şi a calciului, foarte important în dezvoltarea copiilor şi pentru sănătatea vârstnicilor”, ne-a explicat prof. dr. Mencinicopschi. Lipsa totală a grăsimilor duce la probleme de menstruaţie şi, în timp, chiar la infertilitate.
Sursa:
Libertatea.ro