joi, 3 februarie 2011

Bulgaria interzice porumbul modificat genetic! Porumbul modificat genetic este toxic pentru organele interne. El este cultivat si in Romania cu sustinerea Guvernului


Autorităţile vecine nu vor ca fermierii să mai cultive porumb modificat genetic! În acelaşi timp, în România, situaţia stă exact invers. Din 1998 când a fost introdus în categoria plantelor care pot fi cultivate îhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7675314876798467371n spatiul UE, porumbul modificat genetic M810 a stârnit numeroase controverse, relateaza Mediafax.


Romania se numara printre ultimele state membre ale UE care inca permit cultivarea MON810. Bulgaria a anuntat saptamana trecuta (in 2010-n.r.) introducerea unui moratoriu de 5 ani la cultivarea de OMG. Sase state membre au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu il cultiva deloc. Suprafata cultivata in tara noastra cu acest porumb in ultimii trei ani insumeaza 10 572 ha, dar locatiile culturilor sunt tinute in secret de Ministerul Agriculturii. Agent Green a dat in judecata ministerul, iar desecretizarea este in curs de realizare. Se estimeaza ca productia totala de MON810 obtinuta in ultimii 3 ani este de 44.000 tone, dar nu se stie la ce a fost folosita aceasta pentru ca aceste informatii sunt de asemenea secrete, spune Agent Green.

Din cele 3.000 de hectare de porumb modificat genetic care au fost cultivate in 2009 in Romania, peste 1.000 apartin omului de afaceri Culita Tarata. „Am 1.000 de hectare cultivate. Totul e inregistrat la UE, de la cultura pana la consum. Sunt culturi acceptate in UE. Am fost in toata lumea si, din intalnirile mele cu agronomii, pot sa va spun ca sunt sigure pentru consum”, a spus omul de afaceri. El a precizat ca recoltele sale au fost exportate in Siria pentru a fi folosite ca furaje pentru animale.
„Cea mai mare parte a porumbului ameliorat genetic este pentru furajarea animalelor. Dar il putem manca si noi fara nicio problema. Nu ne creste nasul de la el. Eu il cultiv si il si mananc”, a spus omul de afaceri.

„Americanii consuma si nu se vaita”

Cei care au ales sa cultive in Romania porumb modificat genetic in detrimentul celui conventional, au facut-o din mai multe considerente. „In cazul porumbului modificat genetic, productia la hectar este cu pana la patru tone mai mare. El e rezistent la daunatori foarte periculosi. In plus, are nevoie de numai patru kilograme de chimicale la hectar, fata de 25 cat are nevoie porumbul conventional”, spune Tarata. El sustine ca presiunea si lobby-ul care se fac pentru interzicerea porumbului modificat apartin firmelor de chimicale care-si vad afacerile amenintate. „Aici e vorba de bani, de extrem de multi bani”, spune Tarata.

Unii dintre biologi sustin insa ca sanatatea oamenilor ar putea fi pusa in pericol in urma consumului de OMG-uri. Un studiu recent, facut de Gilles-Eric Seralini, profesor la Institutul de Biologie al Universitatii din Caen, Franta, pe soarecii de laborator, a aratat ca, dupa numai cateva luni de la consum, au aparut boli de ficat si de rinichi din cauza pesticidelor continute.

„Daca studiul este valid la soarecii de laborator, atunci si la oameni ar putea aparea aceleasi efecte daca ar consuma organisme modificate genetic. Este insa o mare controversa in jurul acestor plante transgenice”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

„Adevarul”: Romania cultiva si importa OMG, mai putin soia modificata, existand mari presiuni ale firmelor americane pentru a intra pe aceasta piata. Este inteleapta o permisivitate din partea autoritatilor romane, cata vreme nu s-a demonstrat ce efecte au plantele modificate genetic asupra organismului?
Decizie

Clubul Ecologic Transilvania a obtinut in 2010 in instanta anularea partiala a unor ordine date de Ministerul Agriculturii referitoare la comercializarea semintelor de cereale si plante oleaginoase modificate genetic. Curtea de Apel Cluj a decis ca semintele destinate vanzarii trebuie marcate in cazul prezentei OMG-urilor pentru ca agricultorii sa stie ce cumpara. Hotararea nu este definitiva si va fi atacata de reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Sursa : codexalimentarius.info

Cultivatori de porumb modificat genetic in 2009

Nume Judet Hectare

Culita Tarata, Braila 1.150
Petre Pitis, Teleorman 380
Catalin Corbea, Giurgiu 300
Costache Ion, Calarasi 150
Lucian R. Popovici, Arad 83
Ion Cotea, Arad 82
Gheorghe Dume, Calarasi 77
Const. Mocanu, Braila 40

Fostul director din Ministerul Agriculturii, Nicolae Hristea, acum director executiv al Agrobiotechrom, sustine la randul lui extinderea OMG. Asociatia pe care o conduce are printre membrii fondatori si compania Monsanto, producatorul international de seminte de porumb transgenic.

Ce produse modificare genetic poate importa si exporta Romania?

Exemple de marfuri modificate genetic care pot fi importate sau exporte si folosite pentru prelucrare industriala sau hrana pentru animale: porumb dulce, hibrizi destinati insamantarilor, rapita, garoafe. Datele sunt stipulate in procedura elaborata de Ministerul Mediului si Padurilor, privind importul, exportul si tranzitul organismelor modificate genetic care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 19 ianuarie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu